INFORMATIE DIVERSE FAMILIES RUITENBEEK

Voor informatie over deze families: evelien@ruitenbeekgenealogie.nl

LEUK WEETJE OVER DE FAMILIENAAM:

Familie Ruitenbeek
Aantal naamdragers in 1947: 664 in 2007: 998
Familie van Ruitenbeek
Aantal naamdragers in 1947: 188 in 2007: 491
Familie van de Ruitenbeek
Aantal Naamdragers in 1947: 33 in 2007: 144
Familie Ruijtenbeek
Aantal naamdragers in 1947: 107 in 2007: 121
Familie van de Ruijtenbeek
Aantal naamdragers in 1947: 5 in 2007: 9

Klik HIER voor een index van de families op deze pagina

 

 

Familie van Ruijtenbeeck
Stamvader is Joachim Evertsz van Ruijtenbeeck, geboren circa 1570 en raad/weesmeester van Amersfoort.  Zoon Herman van Ruytenbeeck en n van diens zonen zijn burgemeester geweest van Friedriechstadt in Sleeswijk Holstein, waar een grote Remonstrantse Nederlandse kolonie was gevestigd.
Deze familie moet nog verder uitgezocht worden.
Familie Ruitenbeek / van den Hudding    
Stamvader is Aris Arissen Ruitenbeek, geboren circa 1696 te Lunteren. Kleinzoon Hijmen Ariens was bouwman op boerderij de Hudding te Lunteren. Van hem stamt de familie van den Hudding af.
Omgeving: Amersfoort, Barneveld, Lunteren, Nijkerk, Putten, Utrecht.

Familie van Ruijtenbeek / Kleijer
Stamvader is Adriean Curff, geboren circa 1595.
Achterachter-kleinzoon Cornelis Wouter (1728) is de stamvader van de familie van Ruijtenbeek. Deze tak houdt op bij Jan Dirksen van Ruijtenbeek, bakkersbaas in Amsterdam. Van hem is tot nu toe n nakomeling bekend van onbekend geslacht, die op 20-jarige leftijd is overleden.
AchterachterAchter-kleinzoon Aart Cornelissen is de stamvader van de familie Kleijer. Hij en zijn broers werden geboren op de Ruytenbeek te Lunteren. Aart nam in 1826 de naaam Kleijer aan. Naar de nakomelingen van zijn broers wordt nog onderzoek gedaan.
Omgeving: Barneveld, Lunteren, Putten.

Familie Richolt, Richolt van Ruijtenbeeck, Ruijtenbeek, van Ruitenbeek, Ruitenbeek
Stamvader is Jan Rijcx, kerkmeester te Ede en geboren circa 1445. Rond 1534 kregen de kinderen van Brant Rijcx de familienaam Richolt
Afstammeling  Jan Henricksz van Ruijtenbeek, geboren circa 1611 was pachter van de Ruitenbeek (onder Leusden) van 1636 tot zijn dood eind 1666.
De boerderij was toen in handen van de Amersfoortse regentenfamilie van Ruijtenbeek/Loogen.
In 1627 trouwt Evert Hendricksen Richolt met Ytgen Jansdr. van Ruijtenbeek. De naam van Ytgen gaat bij de kinderen verder als familienaam. Eerst als Richolt van Ruijtenbeek en rond 1660 in van Ruijtenbeek.
Deze familie is verwant aan de families van Oldebarneveldt, van Ommeren en van Nahuijsen.
In 2003 heb ik met mijn gezin tijdens een rondreis in Amerika een bezoek gebracht aan een afstammeling van deze Ruitenbeek: Arnold van Ruitenbeek en zijn vrouw MaryAnn, die toen in Fountain Hills (Phoenix) Arizona (US) woonden. Zij emigreerden in 1957 naar Amerika.
Omgeving: Amersfoort, Barneveld, Hamersveld, Hilversum, Hoogland, Leusden, Hilvesum, Nijkerk, Stoutenburg, Woudenberg.

Familie van den Ruitenbeek / Ruitenbeek
Stamvader is Jacob, geboren circa 1691. Zoon Baerent Jacobs is tweemaal in Ede gehuwd, maar al zijn kinderen werden geboren op de boerderij de Ruitenbeek te Lunteren. De naam van den Ruitenbeek, werd rond 1818 Ruitenbeek.
Omgeving: Amersfoort, Barneveld, Ede, Hoevelaken, Lunteren, Nijkerk, Scherpenzeel, Tiel.

Familie Ruijtenbeek

Stamvader is Jan Jansse Ruijtenbeek, geboren circa 1735 te Nederlangbroek.

Omgeving: Bunnik, Nederlangbroek, Doorn, Zeist.

 

Families Ruijtenbeek in Leiden
Vanaf 1600 zijn twee families Ruijtenbeek in Leiden te vinden, maar een verwantschap is tot op heden nog niet aangetoond.
Het was onbekend waar Jacobus Ruijtenbeek, werd geboren. En van zijn zonen, Pieter, was dekenwever in Leiden. Hij trouwde in 1728 met Johanna Kasteel, wiens vader soldaat was op het V.O.C.-schip Den Dam. Waarschijnlijk zag Pieter daar meer brood in dan in de lakenindustrie want hij is in 1736 met het schip Westerbeek naar Batavia gevaren voor de Kamer van Delft van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Voor de terugreis werd hij overgeplaatst op het schip de Goudriaan. Dit schip kelderde voor Kaap de Goede Hoop en Pieter heeft hierbij de dood gevonden.
In de Scheepssoldijboeken van de Westerbeek - te vinden bij het Rijksarchief. afd. V.O.C. - staat vermeld dat Pieter afkomstig was van Gouda.

Omdat in het archief van Gouda geen  doop van Pieter Ruijtenbeek werd gevonden en ook geen gegevens van zijn ouders, is het vermoeden dat deze toch Leidenaren waren. In ieder geval wel zijn moeder.


Genealogie Jacobus Ruijtenbeek


Genealogie Marcus Ruijtenbeek


 

Familie van Ruytenbeek / Loogen

Loog Loochsz geboren circa 1480 en stamvader van de Amersfoortse regentenfamilies Van Ruytenbeek en Loogen, die dan ook hetzelfde wapen voerden, t.w. in blauw twee degens op een derde degen gekruist, lemmet zilver, gevest goud.

 

De familienaam Loogen is dan ook oorspronkelijk het patroniem van de voornaam Loog of Looch. De familienaam van Ruijtenbeeck werd door Loog Woutersz gevoerd, die beleend was met het halve goed Ruijtenbeeck onder Leusden.

 

Familie Ruitenbeek Nijkerk

Stamvader is Aert Ruijtenbeek, geboren circa 1650

Omgeving: Nijkerk
Familie Ruitenbeek Doorn 

Stamvader is Bruijnis van de Ruijtenbeek geboren circa 1677.
Omgeving: Doorn, Koudekerke, Zeeland, Utrecht.