DIVERSE FAMILIES RUITENBEEK

Meer informatie over de verschillende families

Toen ik begon met het onderzoek naar de naam Ruitenbeek, dacht ik dat dit een niet zo veel voorkomende naam was. Nu, daar heb ik mij dus behoorlijk in vergist!

Voor de invoering van achternamen was het vaak de gewoonte dat men op officiële stukken niet alleen de naam van de vader genoteerd werd, maar ook waar men op dat moment woonde. Van mensen die op boerderijen woonden werd dan de naam van die boerderij achter de naam en patroniem gezet. Dat maakt onderzoek lastig, want het komt regelmatig voor dat een persoon bij het huwelijk anders heet dan in doop- en begraafboeken.

Zo is ook de naam Ruitenbeek ontstaan en nu blijkt dat er enkele boerderijen Ruitenbeek hebben bestaan. Op de CD Rom Nederlandsche Leeuw kwamen we aanwijzingen tegen: “Melisz Willemsz van Byler” woonde tijdelijk in het Ambt Ede op Ruitenbeeck. Ook wordt genoemd het goed Sekeler bij Ruitenbeek (onder Meulunteren). Daar staat aan de Ruitenbeekweg de boerderij Groot Ruitenbeek. Ook in de kwartierstaat van Schothorst kwamen we tegen: “….wonende op Donkervoorde bij Ruitenbeek te Bennekom in 1650”. En een Thonis Jansz Schothorst woonde op het erf Ruitenbeek onder Leusden.
Naar deze boerderij heeft de heer W. Bos uit Leusden veel onderzoek gedaan. De resultaten daarvan heeft hij gebundeld in "Ruitenbeek een oude hoeve in Leusden".

Van de stamvaders van de diverse families Ruitenbeek weet ik nog steeds niet of deze op een boerderij Ruitenbeek hebben gewoond, of dat ze afstammen van de eigenaren, of dat ze gewoon een tijdje op de boerderij Ruitenbeek hebben gewerkt.

De naam Ruitenbeek komt in de periode 1500-1850 voornamelijk voor in en rond:

Amersfoort, Barneveld, Doorn, Leiden, Lunteren, Nederlangbroek, Nijkerk, Putten en Scherpenzeel.

Hierna zien we dat de families zich steeds meer verspreiden over Nederland.

Veel van de diverse Ruitenbeek families bestonden uit gewone arbeiders, werkzaam op het land of in een fabriek, waren dagloners, sjouwers, los werkman, etc.

Allemaal waarschijnlijk heel respectabele mensen, maar nou niet de juiste personen om een sappige genealogie mee te vullen.

Alleen de van Ruytenbeeken uit Amersfoort vormen in deze een uitzondering. De oudste die we konden terugvinden is geboren in 1529. Deze familie brachten burgemeesters, schepenen, weesmeesters en kerkvoogden van de St. Joris te Amersfoort voort.
Harmen van Ruytenbeeck en één van zijn zonen zijn burgemeester geweest van Friedriechstadt in Sleeswijk Holstein, waar een grote Remonstrantse Nederlandse kolonie was gevestigd. Deze families zijn verwant aan de families van Oldebarneveldt, van Ommeren en van Nahuijsen.

Evelien