HOE HET ALLEMAAL BEGON

Al jaren was het een grote wens van mij om te onderzoeken waar mijn familie vandaan kwam. Maar ik wist dat zoiets veel tijd zou gaan kosten en die had ik beslist niet. Opgroeiende kinderen, een baan en veel hobby's boden niet veel ruimte om ook nog eens in archieven te gaan duiken.

Nadat mijn man in 1990 kwam te overlijden veranderde mijn leven. Ik liep al een aantal maanden in de ziektewet om tot rust te komen en het thuis zijn na jaren werken beviel me wel. Ik besloot te stoppen met werken, maar het was niets voor mij om stil te zitten. Ik zat wel in het bestuur van een computerclub, maar dat werk nam niet zo veel tijd in beslag. Op die club leerde ik mijn huidige partner Bertus Elzenaar kennen en toen ik hem vertelde over mijn wens om aan familieonderzoek te beginnen, leek het hem ook leuk om te weten waar zijn familie vandaan kwam.

In 1993 begon ik met onderzoek naar de familie van mijn vader, de familie POOL, een Joodse familie uit Amsterdam. Ik ben er nog steeds niet zeker van waar de stamvader van deze familie oorspronkelijk vandaan kwam.

In 2005 ben ik begonnen met onderzoek naar de familie VAN DE KAR, de familie van mijn oma. Via een nieuwsgroep vroeg iemand om inlichtingen over deze familie. Zo kwam ik in contact met Remco Dietz en aangestoken door zijn enthousiasme is de stamboom van deze familie behoorlijk groot geworden. 

Onderzoek naar de familie van mijn moeder hoefde ik niet te doen want daar was mijn neef al jaren mee bezig. De gegevens van de families
MICHEL en TERMAATEN zijn dan ook grotendeels van hem afkomstig. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren nieuwe gegevens gevonden. We dachten dat de stamvader van de familie Termaaten in Woudrichem was geboren, maar enkele jaren vond ik dank zij de familie ter Maten zijn ouders, broers en zusters in Den Haag. 

Vanzelfsprekend ging ik ook op onderzoek uit naar de families
VAN RUITENBEEK en ELZENAAR. De familie van Ruitenbeek woonde vooral in Amersfoort en omgeving, maar komt oorspronkelijk uit de omgeving van Lunteren. De voorvader van Bertus kwam vanuit Zwitserland naar Wageningen en diende daar in het Nederlandse leger.

In 2008 kreeg ik totaal onverwacht een overzicht van de voorouders van
Marie Julia SCHOUMER (mijn schoonmoeder). Al jaren was ik op zoek naar haar grootouders die uit Longvilly (BelgiŽ) kwamen.

Onder het hoofdstuk "Mijn familie" heb ik die families ondergebracht die aan mij en Bertus zijn gerelateerd.
Van mijn vaders kant zijn er ontzettend veel familieleden tijdens de oorlog omgekomen in de concentratiekampen waaronder zijn ouders, zijn zuster met haar man en zijn oma. 

Voor deze familieleden brandt er onder "Memoriam" een kaars opdat wij hen niet zullen vergeten.

Het hoofdstuk "Familienaam Ruitenbeek " gaat over de herkomst en een overzicht van de families met de naam (van) Rui(j)tenbeek.
Het onderzoek naar deze families is niet meer zo intensief. Wanneer ik gegevens tegenkom verwerk ik die uiteraard en ben blij met aanvullingen door leden van de families zelf.
Natuurlijk verstrek ik graag informatie.

Het hoofdstuk "Bronnen" zegt al genoeg, alleen maak ik van de gelegenheid gebruik om enkele mensen en organisaties eens openbaar te bedanken voor hun hulp bij mijn onderzoek.

Onder "Familienamen" vindt u een overzicht van familienamen die in mijn bestand aanwezig zijn. 
Dit bestand bevat bijna 73.000 personen! Een groot deel komt dan ook niet voor op de website, maar
is op te vragen via e-mail.

Met deze website hoop ik niet alleen aanvullingen op mijn familiebestand te krijgen, maar ook een kleine bron van informatie te zijn voor anderen.

Evelien